Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

206/2017. (9. 26.) a MartonSport Nonprofit Kft. 2017. I. félévi beszámolójáról

Martonvásár Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

206/2017. (IX. 26.) határozata

a MartonSport Nonprofit Kft. 2017. I. félévi beszámolójáról

 

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a MartonSport Nonprofit Kft. legfőbb szerveként eljárva, a Kft. 2017. első félévi üzleti tevékenységéről készült beszámolót – a jelen határozat melléklete szerinti tartalommal – elfogadja.

 

 

A határozat végrehajtásáért felelős: polgármester, ügyvezető

A határozat végrehajtásának határideje: folyamatos

206/2017. (IX. 26.) határozat melléklete:

 

BESZÁMOLÓ

2017 I. félév

 

 

MartonSport Nonprofit Kft.

 

 

Tartalom:

 

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ.. 26

TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ.. 26

PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓ.. 29

Mellékletek:

 1. Mérleg és eredmény kimutatás
 2. Pénzügyi terv-tény táblázat (Cash-Flow)

 

 

 

 

 

Martonvásár, 2017. szeptember 12.

 

 

                                                                                                                            Tóth Balázs

                                                                                              ügyvezető


VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

 

A 2017 évben erőinket az utánpótlás nevelés feladatainak ellátására, illetve az időközben megépült sportlétesítményeink fenntartására tudtuk összpontosítani.

Az utánpótlás nevelési feladatok felvállalása egyrészt remek lehetőség abból a szempontból, hogy így aknázhatóak ki leginkább a TAO rendszerben rejlő lehetőségek (tárgyi eszköz fejlesztések, személyi juttatások), másrészt a csapataink számának gyarapodásával ez is egyre komolyabb feladatnak bizonyul. A helyzet szemléltetésére íme egy adatsor:

 

 

Míg kezdetben, a kézilabdázni szándékozó gyermekek megtalálása volt a feladat, hogy legyen bázis, addigra mára szinte az a kihívás, hogy a sok jelentkező fiatallal hogyan tudunk megfelelő szinten foglalkozni. 

Ezek a számok – szerencsére - folyamatosan emelkednek és kétévente belép két újabb csapat. Ezzel együtt az ehhez kapcsolódó adminisztráció is növekszik. (utaztatás, sportfelszerelések vásárlása, igazolások,…stb.) Mindez addig emelkedik majd, amíg minden iskolai korosztálynak lesz lehetősége a saját korosztályú csapatában versenyeznie. Ehhez már csak további két évre van szükség, ha az MKSE-nél is időközben megvalósul a serdülő csapat mindkét nemnél. Akkor már a jelenlegi sportlétesítményeink kereteit is feszegetni fogjuk.

 

A sportlétesítményeink fenntartása ügyében is felállt egy rendszer, ami működőképes, de a folyamatos (műszaki) személyzet hiánya - jelenleg a Sportcsarnokban takarítói ügyelet működik délutánonként és a hétvégi rendezvények esetén – még érezhetően lassítja a folyamatainkat.

 

Ami viszont egyértelműen örömteli, hogy sportberuházásaink híre hamar elterjedt, szerencsére nagyon sokan kibérelték a helyszíneinket - főleg a téli időszakban - vagy érkeztek hozzánk tanulmányútra azok, akik még csak most szeretnének belevágni hasonló fejlesztésekbe és irigykedve tekintették meg a mi helyszíneinket. Ilyenkor volt igazán érezhető, mennyire nagy fejlődésen mentünk keresztül.

Ezt kihasználva tudatosan igyekeztünk a sportági szövetségekkel is jó kapcsolatot kialakítani. Ennek sikerességét mutatja, hogy a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség már második alkalommal szervezte a Horváth Ottó Sportközpont területére az edzőképzését, illetve az a tény, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség számol a következő Sulikézi Fesztivál lebonyolításában a Tóth Iván Sportcsarnokkal is.

 

Az üzemeltetésben a folyamatos használattal járó feladatok megszervezése is rengeteg teendőt jelent. A létesítményeket felügyelni kell, ápolni kell, tisztán kell tartani, a házirendet be kell tartatni, fejleszteni kell, információkat kell megosztani, ami nem megy automatikusan. A mögöttünk álló időszakban elvégzett feladatok alapján bizakodom abban, hogy közösen ezt is sikerül még jobbá tenni.

TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ

 

A 2017-es év első félévének elvégzett tevékenységeit a közszolgáltatási szerződésben megfogalmazott három fő feladatra bontva taglalom az alábbiakban:

 

SPORTSZAKMAI, SPORTREFERENSI FELADATOK:

 • 2017. január 1-től használatba vettük a Sportcsarnokban megépült új irodánkat.
 • Az elnyert TAO pályázati keretek leszerződése december végéig csak 82%-ban történt meg. Ezek közül kettő esetben adminisztrációs hiba miatt nem, illetve később jutottunk a támogatáshoz. A hiányzó összegekre is megtaláltuk a támogatókat és sikerült minden szerződést megkötnünk. Egy esetben a támogatás NAV általi kiutalása még csak év végén fog megtörténni, de teendőnk már nincs ezzel kapcsolatban.
 • Az idei TAO pályázat beadásakor, illetve a TAO begyűjtésekor közreműködtünk az MSK és az MKSE szervezetek érdekében. Az MKSE likviditását sikerült az év végéig megoldani azáltal, hogy egy korai jóváhagyást kaptunk (május vége előtt, így még a tavalyi adóévre tudtunk támogatóval szerződni).
 • Martonvásár Sportjáért Alapítvány pályázatában segédkeztünk, melynek segítségével egy „Járási Sportágválasztó” rendezvényt szerettünk volna megszervezni. A pályázat elbírálása pozitív volt, 650.000.- Ft támogatást megítéltek, de a keretek korlátozottsága miatt a várólista 487. helyére került, így végül nem jutott pályázati pénzhez. Az alapítvány vagyona egyébként szépen gyarapodott, már közel fél millió forint áll rendelkezésre.
 • A beruházások megvalósítása után maradt még néhány apró adminisztrációs (pl. vízvezeték tulajdonba átadása) vagy garanciális hibajavítási feladat, aminek ügyintézése szintén folyamatban van.
 • Rendszeres a MartonSport részvétel a KT üléseken, ha szükséges, elkészítjük az előterjesztéseinket.
 • A közhasznú státusz megszerzésével lehetővé vált a személyi jövedelemadó 1%-át fogadnunk, ebbe a körbe is megtettük jelentkezésünket, jövőre közvetlenül a MartonSportnak is lehet felajánlást tenni.
 • Rendszeres (heti) tájékoztatást adunk a hétvégi hazai rendezvényekről a Facebook felületünkön.
 • Kereskedelmi tevékenységet is végzünk, az utánpótláshoz szükséges sporteszközök (pl. labda, térdvédő, szurkolói póló) árusítása az irodában elérhető.
 • A két sportlétesítményen kívül a tornaterem (itt kap helyet a legtöbb hobbi közösség: röplabda, kosárlabda, foci, kézilabda, sportlövészet), valamint a csarnok emeletén lévő nagyterem (itt rendszeresen van tánc, jóga, kung-fu és karate óra) időbeosztása és bérbe adása is a feladataink közé tartozik.
 • Júniusban a Hazaváró rendezvény keretében bemutatásra kerültek a létesítményeink a régi martonvásáriaknak.

 

 

UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FELADATOK (PÁLYÁZATOK, VERSENYEZTETÉS):


KÉZILABDA:

 • 2017 áprilisában az idei TAO pályázatunk benyújtásra került a 2017/18-as sportszezonra vonatkozóan 14,6M Ft támogatási igénnyel. (Tavalyi adat:10M Ft jóváhagyott támogatási igény)
 • 2017 június 12-én megkaptuk az idén beadott TAO pályázatunk jóváhagyását, levonás nélkül. Így a négy csapatunk utaztatására és versenyeztetésére, eszközökre, valamint a MartonSport iroda dolgozóinak bérének fedezetére 14,6M forintos támogatást szereztünk, amit 4,9M önrész igénnyel kiegészítve összesen 19,5M forint működési fedezetet jelent. (Természetesen ezen összegeket még be kell gyűjteni a támogatóktól)
 • 2017 júliusában TAO támogatási szerződést kötöttünk a Bázismag Kft-vel, akinek már a havi adóelőlegei után kaphatunk támogatást.
 • 2017 július 24-29-ig rekordlétszámmal (50 gyermek részvételével) megtartottuk III. kézilabda táborunkat immáron egyszerre két helyszínen. (Tornaterem és Sportcsarnok)
 • 2017 szeptemberében immár 4 utánpótlás csapattal neveztünk a kisiskolás bajnokságba (U8-as és U10-es lány és fiú csapat)
 • Részt vettünk az U9-es lány és fiú csapatainkkal a versenykiírás szerinti kupanapokon. (Ez lányok esetében 5 napot, fiúknál 6 napot jelentett) Ezek közül 5 alkalommal házigazdaként rendezhettünk korosztályos kupanapot.
 • Júliusban leadtuk az előző sportévadban felhasznált TAO pénzekről az elszámolásunkat. Minden elköltött tétel sok papírmunkával jár (pl. egy utazáshoz a számlán kívül a mérkőzésjegyzőkönyv, az utaslista, a menetlevél, megrendelés, ajánlat). 2017-ben 4 különböző pályázat elszámolásával kellett megbirkóznunk, (egy hosszabbításra került), így a sportberuházásokra vonatkozó elszámolásokat már leadtuk. 
 • A negyedévenkénti előrehaladási jelentések leadásra kerültek.
 • Sporteszközök (labdák, térdvédők) beszerzése történt meg.
 • Átigazolások, új igazolások ügyintézése, nevezések leadása, buszok rendelése valósult meg.
 • Sportorvosi vizsgálatot intéztünk.
 • Májusban részt vettünk a fiú U9-es csapattal a Megyei jogú Városok szivacskézilabda tornáján az Érdi Arénában, ahol nyolc csapat közül az ötödik helyen végeztünk 3 győzelem, két vereség mérleggel.
   

LABDARÚGÁS

 • 2017 áprilisában az idei TAO pályázatunk benyújtásra került a 2017/18-as sportszezonra vonatkozóan 27,6M HUF támogatási igénnyel. (Ennek önrész igénye 10M forint, és a legnagyobb része (21,8M) tárgyi eszköz beszerzésre vonatkozik (lelátó és karbantartó traktor). Ez 37,6M forintos költségvetést jelent a labdarúgó szakosztályt illetően. Itt azonban még nincs jóváhagyásunk, egy hiánypótlási felszólítás érkezett, amit a napokban pótlunk. (Tavalyi adat: 7,6M UP és, 5,5M Tárgyi eszköz)
 • A szeptemberi bajnokságban 6 csapatunk lett benevezve (U7, U9, U11, U13, U16, U19)
 • Átigazolások, új igazolások ügyintézése, nevezések leadása, buszok rendelése valósult meg.
 • Sportorvosi vizsgálatot intéztünk.
 • Tavasszal 12 hazai rendezési Bozsik tornát bonyolítottunk le a környező települések egyesületeinek részvételével (Tordas, Gárdony, Velence, Vál, Ráckeresztúr, Kápolnásnyék, Martonvásár)

 

LÉTESÍTMÉNY ÜZEMELTETÉS:

LABDARÚGÓ SPORTKÖZPONT:

 • A Sportközpont gondnoki feladatainak ellátását 2017. januártól az Ipari Szolgáltató Kft. munkatársai segítségével látjuk el. A takarítási szolgáltatást továbbra is a Martongazda végzi.
 • A Sportközpont mérőóráinak átírása megtörtént, 2017. január 1-től a rezsiszámlák a MartonSporthoz érkeznek. (Víz, villany, gáz, hulladékszállítás)
 • Büfé szolgáltatás a rendezvényekhez igazítva megvalósult.
 • A téli időszakban volt a műfüves pályánk iránt a legnagyobb kereslet. Volt nálunk FMLSZ által szervezett téli műfüves bajnokság, más csapatok edzései, illetve edzőmérkőzései (Tordas, Iváncsa, Százhalombatta, Ercsi, Beloiannisz, Besnyő, Törökbálint)
 • Mindössze 80e forintos önrésszel elhelyezésre került egy Teqball asztal, amit előszeretettel használnak a látogatók.
 • A Sportközpont bejárata előtti zöldterület rendezése és füvesítése a Martongazda segítségével -megtörtént, valamint új öntözőrendszer telepítése is lezajlott a nyár folyamán.
 • Két alkalommal a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség is kibérelte edzőképző tanfolyam tartása céljából klubszobával, pályahasználattal együtt. 
 • Folyamatos szerződésünk van két fitnesz szolgáltatást végző bérlővel (klubszoba és erőnléti terem), valamint a büfé funkciót ellátó HPM Plusz Kft-vel.
 • Megkezdődött egy kisméretű füves edzőpálya kialakítása is, melyet még ősszel tervezünk befüvesíteni.
 • A lakosság részére a futókör, a teqball asztal, a füves pálya mögötti füves terület ingyenesen rendelkezésre áll.

 

KÉZILABDA SPORTCSARNOK:

 • Januárban szenior női gálamérkőzésnek adtunk otthont.
 • Februárban Százhalombatta NBI/B-s férfi felnőtt csapata nálunk rendezte az egyik hazai mérkőzését. (A technikai vezető meglepetten tapasztalta, hogy több néző volt itt, mint náluk.)
 • Házigazdaként szerveztünk 5 kupanapot a kisiskolás kézilabdásainknak
 • Áprilisban Sulikézi fesztiválnak adtunk otthont, ahol a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében 200 tanuló, illetve 18-20 általános iskola versenghetett egyszerre a tornateremben és a sportcsarnokunkban. A rendezvény jól sikerült, a következőkben is számítanak a martonvásári helyszínre.
 • Május végére az önkormányzat segítségével a sportcsarnok küzdőterének fix hangosítása elkészült.
 • Május 27-én a női kézilabda megyei helyosztók nálunk kerültek megrendezésre a Kézilabda FIESZTA keretében. (Női csapatunk ezüstérmet szerzett)
 • Júniusban az iskolai évzáró már a Sportcsarnok klimatizált terében került megrendezésre.
 • Nyári szünet elején mindkét óvodánk nebulói nagy örömmel próbálták ki az új sportcsarnokot.
 • Júliusban már harmadik alkalommal 50 fő részére tartottuk meg Kézilabda táborunkat.
 • Szeptember 1-én tanévnyitó ünnepség volt.
 • Szeptember elején végre méltó helyen került megrendezésre - idén első alkalommal 2 napos rendezvényként – a Horváth Ottó Felkészülési Emléktorna.
 • Szeptember 9. Idősek napi rendezvény helyszíneként koncerteknek adtunk otthont.
 • A Magyar Népdal napján 450 kórustag elhelyezését, illetve öltözési lehetőségét tudtuk megoldani.

MINDKÉT HELYSZÍNEN:

 • A sportlétesítményeink időbeosztásának nyilvántartási rendszere felállt, stabilan működik.
 • Minden használóval (rendszeres és az alkalomszerű bérlők) bérleti szerződés köttetik.
 • A kintlévőségek folyamatos nyomon követését elvégezzük.
 • A sportlétesítményeinkbe az őszi szezon megkezdésekor már reklámfelületek bérbeadására is sikerült szerződéseket kötnünk.

 

PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓ

 

A MartonSport Nonprofit Kft. a számviteli törvényeknek megfelelően elkészítette a 2017. első féléves eredmény kimutatását és mérlegét, mely jelen dokumentum 1. számú mellékletében található

 

Társaságunknál a pénzáram (cash-flow) típusú nyomon követés alapján elkészült a TÉNY pénzmozgásokat és a TERV számokat összehasonlító táblázatunk is, mely a 2. számú mellékletben található. A táblázat 2017.08.31-ig történt pénzmozgások TERV és TÉNY összevetését mutatja be összegzett formában.  Az első oszlop az éves tervet mutatja, mellette egy egyszerű arányosítással az első nyolc hónapra vetített terv értékek találhatóak, majd a TÉNY értékek oszlopa következik, amit a különbség, és a százalékos teljesítmény mutató követ.


Ami biztosan látható ezen időszak pénzügyi eredményei alapján, hogy a bérleti bevételeink év végéig biztosan meghaladják a tervezett szintet, ami kompenzálni tudja majd a közüzemben fellépő esetleges túlköltéseinket.

Jelen pillanatban még a 2017-ben az MLSZ felé beadott TAO pályázatunk jóváhagyása nem történt meg. A kiküldött hiánypótlás mértékéből (4 pont, mindegyik a tárgyi eszköz beruházásra vonatkozik) az szűrhető le, hogy az utánpótlásra kapott összeget megítélik. Ez az összeg még jelentősen befolyásolhatja a 2017 évi pénzügyeink alakulását. Amennyiben a jóváhagyás megérkezik, az üzleti tervünkben foglaltakat megvalósíthatónak ítélem meg.