Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

96/2022. (4. 26.) az egészségügyi alapellátás 2021. évi alakulásáról szóló beszámoló elfogadásáról

Martonvásár Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

96/2022. (IV.26.) határozata

az egészségügyi alapellátás 2021. évi alakulásáról szóló

beszámoló elfogadásáról

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás 2021. évi alakulásáról szóló beszámolót elfogadja, a határozat 1-7. melléklete szerinti tartalommal.

 

A határozat végrehajtásáért felelős: polgármester

A határozat végrehajtásának határideje: azonnal


 

96/2022. (IV.26.) határozat 1. melléklete:

 

2021. ÉVI BESZÁMOLÓ - HÁZIORVOSI ALAPELLÁTÁS I.

Tájékoztatós információk a háziorvosi feladat ellátásról a 2021-es évről

Dr. Jambrikné Dr. Takács Imola

Rövid írásos értékelés

  • a végzett háziorvosi feladatokról,
  • az említésre érdemes eredményekről, fejlesztésekről,
  • az ellátással kapcsolatos hiányosságokról,
  • az önkormányzattal való együttműködésről,
  • az önkormányzattól várt esetleges intézkedésekről, az ellátást segítő lépésekről.

 

dolgozói létszám;

2

ellátott betegek száma összesen és korcsoport szerinti megosztásban;

Ellátott betegek száma :16143

0-18 év: 13

15-34 :év  3510

35-60 év:3950

60felett:8670

Gondozási kontrollok száma:

8751

Szűrések száma

300

gondozási csoportok statisztikája (pl: szív- és érrendszeri betegek, légzőszervi betegek, magas-vérnyomás betegek, cukorbetegek, daganatos megbetegedésben szenvedők száma vagy egyéb említésre méltó ok);

Rosszindulatú daganatok:63

Cukorbetegség: 199

Magasvérnyomás:828

Egyéb szív-és érrendszeri megbetegedések:135

Légzőszervi :173

 

beutalások száma (ebből diagnosztika, szakorvosi konzílium, kórházi kezelés);

Diagnosztika 1024 ,szakkonz. 300, sürgős  ellátás 54

egyéb szakmailag fontosnak tartott adat, információ.

 

 

Az elmúlt évben a  Covid-19 pandémia továbbra is meghatározta és behatárolta a háziorvosi ellátást. A koronavírusos betegek ellátása, nyomonkövetése és az ezzel járó adminsztratív terhek, a védőoltások szervezése- lebonyolítása és adminisztrációja jelentős terhet jelentettek. A betegek compliance-e rendkívűl változó: egyesek nagyon jól közreműködnek, betartják a szabályokat, más esetekben kifejezetten nehéz meggyőzni Őket arról, hogy vírusos tünetekkel ne menjenek közösségbe. Rendszeresen oltunk, elsősorban az idősebb, kevésbé mobilis korosztályt, de mindenkinek biztosítjuk az oltás lehetőségét, akinek valamilyen okból nehézséget jelent az oltópontra való eljutás. Körzetünkben az átoltottság jó, de sajnos néhányan továbbra sem szeretnének oltást. Az utóbbi hetekben nagyon sok légúti beteg volt, zömében a mostani koronavírus fertőzésre jellemző klinikummal. A rendelőben elvégzett és megkért tesztek száma viszonylag alacsony, azokban az esetekben mindenképpen készül teszt, amikor kiemelt járványügyi jelentősége vagy terápiás konzekvenciája van.

 

 

A betegellátás eltolódása a Covid fertőzöttek ellátásának irányába jelentősen érezteti a hatását, változó mértékben,de csökkent a szakrendelések hozzáférhetősége, ezzel együtt a „kontrolok” és a „kivizsgálások”, szűrések száma, a tervezhető beavatkozások halasztódnak, betegek gyakran későn fordulnak vagy jutnak el orvoshoz.

Mindezezel párhuzamopsan sokkal többen fordulnak a magánegészségügyi ellátás felé. Ez gyakran egyszerű  és hatékony, de sajnos igen gyakran félmegoldást jelent. (Sok a felesleges vagy nem megfelelő képalkotó eljárás, kifejezetten gondot jelent a magánegészségügyben diagnosztizált betegség, aaminek már nincs vagy a beteg által már nem megfizethető a magánegészségügi ellátása).

A kórházak leterheltsége járványhelyzettől függően változó, a hospitalizációs idő gyakran lerövidül és/vagy olyan betegeket kell ellátnunk otthonukban, akik járványmentes időszakban kórházi kezelést kaptak volna.

 

A rendelőben a betegeket előzetes bejelentkezés alapján fogadjuk, (ezt betegeink megszokták és elfogadják, ), természetesen a légúti tünetekkel rendelkező betegeket is. Sajnos a gondozásra, szűrésre mi is kevesebb időt tudunk fordítani, és a betegek is gyakran kérik, hogy a halsztható vizsgálatokat időzítsük későbbre.

 

Az Önkormányzattal való kapcsolatunk rendezett, szükség esetén gyorsan kapunk segítséget, köszönjük.

Hasonlóképpen köszönjük a Családségítő munkatársainak a segítségét a mindennapokban.

 

2022.02.16.

 

                                             Dr. Takács Imola

 

 


 

96/2022. (IV.26.) határozat 2. melléklete:

 

2022. ÉVI BESZÁMOLÓ -HÁZIORVOSI ALAPELLÁTÁS II.

Tájékoztató jellegű információk a háziorvosi feladat ellátásáról a 2021.évben

 

Praxisunkban a 2021-es év úgy folytatódott ahogy a 2020-as év befejeződött, vagyis a SARS-COVID 19 járvány elleni védelemmel. Ez azt jelenti, hogy a betegek egy jelentős hányada coronavirus fertőzés által okozott panaszokkal keresett fel minket személyesen, telefonon vagy e-mailen, a táppénzre vételek jelentős hányadára is a coronavirus fertőzés, illetve a szövődményei miatt került sor, illetve nagy számú védőoltást adtunk be helyben a SARS-COVID-19 elleni védekezésül. Most már beigazolódni látszik az a vélemény, hogy a COVID-19 hosszú ideig itt marad velünk és olyan lesz mint az influenza.

A beteg forgalomban jelentős változás történt a 2021-es évben. Az össz orvos-beteg találkozások száma 19.995 volt. Ez kevesebb mint az elmúlt évben, aminek a fő oka, a kevesebb gondozás, volt. A leggyakoribb orvos-beteg találkozás  valamilyen akut betegségek miatti megkeresések voltak, ezek után következett a krónikus betegségek miatti gondozás, vagyis a magasvérnyomás, cukorbetegségek és egyéb krónikus betegségek miatti ellenőrzések, illetve nagy számban adtunk be védőoltásokat, melyek több helyszínen, a rendelőben és a BKK termében is történtek.

Az akut megbetegedések magas száma mögött egyértelműen a jelentősen emelkedett fertőző megbetegedések száma, a kevesebb gondozás mögött a szakorvosi javaslatok automatikus meghosszabbítása játszott szerepet, mely miatt kevesebben jutottak  el szakorvosi ellenőrzésekre, így hozzánk is kevesebben jöttek emiatt. Tavalyi évben is halasztódtak a tervezhető műtétek és ezzel járó  műtét előtti kivizsgálások száma is, amiben a szakorvosi javaslatok automatikus meghosszabbítása játszott szerepet, mely miatt kevesebben mentek  el szakorvosi ellenőrzésekre, így hozzánk is, illetve a tavalyi évben is halasztódtak a tervezhető műtétek és ezzel járó  műtét előtti kivizsgálások száma is. Az elmúlt évben minden ötödik orvos-beteg találkozásunk a fertőző betegségek,ezen belül is főleg a COVID-19 megbetegedések miatt történt.

A felírt gyógyszerek közül továbbra is a leggyakoribb ok a szív-érrendszeri betegségek mellett az idegrendszeri-pszichiátriai, tápcsatorna és a csont és vázizom rendszerre ható gyógyszerek voltak.

Praxisunkban is észrevehetően megnőtt a pszichiátriai betegségek miatt ellátottak száma. Ennek fő oka a COVID-19 miatti általános lezárások, a szociális kapcsolatok elmaradása, illetve a post COVID-szindrómaként jelentkező mentális zavarok nagy száma is. A közeljövőben az ilyen betegek emelkedő számára is fel kell készülnünk a praxisban.

Az elmúlt évben  1.000 db-nál is több oltást adtunk be, melyeknek a 80%-a a COVID-19 ellen történt. Elmondhatjuk, hogy jelentősen kivette a martonvásári két praxis a részét a SARS-COVID-19 elleni védekezésben.

A beutalások megoszlása a következőképpen alakult: Labor 1.100 db, ultrahang 167 db, RTG 171 db, sürgősségi ellátás 86 db, kardiológia 136 db, neurológia 99 db.

A járvány enyhülésével a nyár folyamán tovább folytatódott a vastagbél-daganat szűrés a praxisban, melynek során szűrőcsomagok miatt keresték fel a rendelőt, azok akik behívót kaptak levélben az országosan szervezett szűrésre.

Az asszisztensnő személyében az év közepén változás történt. Az évekig itt dolgozó asszisztensnő helyett egy új, de a helységet és a betegeket jól ismerő új asszisztensnő vette át a feladatokat.

A Facebook oldalunkat továbbra is sokan látogatják, melyet rendszeresen frissítünk, így mindig naprakész információk találhatóak az aktuálisokról, a rendelési időkről.

Ezúttal is köszönjük a kapott támogatást, amit a SARS-COVID19 elleni védelemre fordítottunk. Többek között egyszer használatos védőeszközöket, felület és bőrfertőtlenítő szereket vásároltunk belőle.

 

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az Önkormányzattal továbbra is rendkívül jó kapcsolatban állunk, hiszen a célunk ugyanaz, hogy testileg és lelkileg is egészséges polgárok lakják városunkat.

 

A további sikeres együttműködésben bízva,

 

Martonvásár, 2022.02.15                                                            Dr. Fodor Tamás – háziorvos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A praxishoz tartozó betegek korfáját mutatja a következő ábra

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakoribb krónikus megbetegedések megoszlása

 

 

 

Gondozási csoportok statisztikája

Nők

 

 

Betegségek (Nők)

46-64 év között

65 év felett

Összesen(19 év felett)

Rosszindulatú daganatok

28

32

60

Diabetes mellitus

52

103

155

Magasvérnyomás-betegség

117

245

375

Ischaemias szívbetegség

7

68

75

Mozgásszervi betegségek

26

385

411

 

 

 

 

Gondozási csoportok statisztikája

Férfiak

 

 

Betegségek (férfiak)

46-64 év között

65 év felett

Összesen(19 év felett)

Rosszindulatú daganatok

28

56

84

Diabetes mellitus

55

78

133

Magasvérnyomás-betegség

204

185

415

Ischaemias szívbetegség

10

60

70

Mozgásszervi betegségek

45

385

430

 

 

 A betegségek előfordulása szempontjából mindkét nemnél kis mértékben emelkedett a daganatos megbetegedések száma a 65 év alattiaknál.

A gyakoribb megbetegedések közül emelkedett a cukorbetegség, a magasvérnyomás betegség miatt kezeltek száma. Az emelkedés itt  a fiatalabb korosztályt érintette.

 

Összességében elmondható, hogy a krónikus megbetegedések egyre fiatalabb korban jelentkeznek városunkban mindkét nemnél, emögött nyilván nem helyi, hanem társadalmi okok állnak. Köztük szerepel a post COVID-szinrdóma miatt jelentkező részben még ismeretlen szövődmények,  rossz életmódbeli szokások (kevés testmozgás, ülő életmód, zsíros, kalóriadús táplálkozás, dohányzás) magas száma.

 

 

Martonvásár, 2022.02.15                                                                                                  dr. Fodor Tamás

 

 

 


 

 

96/2022. (IV.26.) határozat 3. melléklete:

 

2021. ÉVI BESZÁMOLÓ -GYERMEKORVOSI ALAPELLÁTÁS

Dr. Jellinek Kinga

 

 

Praxis dolgozói létszám: 2fő

Praxis létszám: 1327

Tb korcsoportok szerint:

0-4 év:327

5-14 év:773

15-19 év:227

Rendelőben ellátott esetszám:6746

Rendelőn kívül:7

Telemedic.ellátás:647

Fekvőbeteg int.utalás:122

Szakrend.utalás:145

Egyéb:85

Főbb gondozási csoportok:

Asthma:28

Diab.5

Hypertomónia:10

 

Iskolai szűrővizsgálatok,kampányoltások,prevenciós ellátás mellé Covid védőoltás többszöri alkalommal

történő beadási is sorra került.Felsoroltak mindegyike zavartalanul zajlott.

Rendelésen számtalan Korm.hivatal által biztosított gyorstesztet végeztünk,ebből sok pozitív eset volt.

A rendelő kölcsönbe adott ózongenerátoros tisztítása megoldott.

Működéshez szükséges beruházások történtek.

 


 

 

96/2022. (IV.26.) határozat 4. melléklete:

 

Tájékoztatás a 2021. évi fogorvosi ellátásról

 

Martonvásár Fogászati Statisztika:

 

2021-ben megjelentek száma 2549, korosztályra szűkítve:

  • Felnőtt:   1547
  • 18 éven aluli: 445 (2021-ben kimaradt az iskolaszűrés)
  • Nyugdíjas: 483
  • Terhes ellátás: 38
  • Közgyógyellátott: 36

A 2021-es év a Covid járvány miatt elég nagy ingadozást mutat a fogászati látogatottság tekintetében.

A martonvásári lakosok az összes eset szám kb. 69%-át teszik ki, a fennmaradó 31% a tordasi lakosság.

 

Dr. Berczi Dániel

 

 

 


 

 

 

96/2022. (IV.26.) határozat 5. melléklete:

 

Martonvásár Város Önkormányzata

Védőnői Szolgálat

 

2462 Martonvásár, Emlékezés tere 3.

Tel:06/ 22- 461-369

 

E-mail: vedonomartonvasar@gmail.com

 

 

Területi védőnői szöveges jelentés

 

2021. évről – I. körzet

 

Mottó: A védőnői tevékenység során rögzített adatok értékelése, elemzése, eredményeinek megismertetése             fontos védőnői feladat, a védőnő szakmai igényességét bizonyítja.

Jogszabály: 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet a területi védőnői ellátásról, 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról,

                A munka egy része a járványügyi szabályozás miatt az online térbe, telefonos tanácsadásra helyeződött át. A tanácsadásra helyeződött nagyobb hangsúly.

 

Terület megnevezése:        Martonvásár I. körzet

 

Jelentést készítette:             Horváth Márta

 

 

1. Infrastruktúra, tárgyi feltételek

 

A 2021-es évben a tárgyi feltételek, fogyó diagnosztikai eszközöket, formanyomtatványokat és a védekezéskez szükséges felszereléseket az önkormányzat biztosította a szolgálat részére.

 

2. Nővédelmi gondozás

 

24 nővédelmi látogatás történt, 10 fő tanácsadáson. Távkonzultáció 27 volt.

 

3. Várandós gondozás

               

32 fő új várandóst vettem fel. 86 várandós látogatást végeztem, amiből 27 volt veszélyeztetett és 125 tanácsadáson való megjelenés történt, 18 távkonzultáció zajlott. A várandósok száma az előző évhez képest emelkedett. Az évben egy halvaszülés és egy koraszülés-ahol elhunyt az újszülött volt. Vetélés 1 fő.

 

4.Gyermekágyas gondozás

 

 149 gyermekágyas látogatás történt.

 

 5. Újszülött kortól a tanulói jogviszony megkezdéséig a gyermekek gondozása.

 

   28 újszülöttet vettem fel, ebből 1 koraszülött. 298 csecsemőlátogatást végeztem és veszélyeztetett nem volt. 465-ebből 180távkonzultáció megjelenés volt a tanácsadáson. Státuszvizsgálatuk 1,2,3,4,6 és 9 hónaposan mind megtörtént. A csecsemők mozgásfejlődése az elszigeteltségtől az előző évekhez képest több megsegítést igényelt, őket a nevelési tanácsadó kezelte.

24 csecsemő szopott még egy éves kora után, ez a járásban kiemelkedő eredménynek számít.

1-3 éveseket 124 alkalommal látogattam, amiből 10 volt veszélyeztetett. Velük 181 tanácsadás történt 67 távkonzultáció. Egyre több a megkésett beszédfejlődés, a maszkhasználat akadály ezen a területen.

 3-6 éves 111 alkalommal látogattam, ebből 10 volt veszélyeztetetett és 34 beiskolázandó volt. Ennél a korosztálynál 161 tanácsadás. 57 távkonzultáció történt.

 

                Az életkorokhoz kapcsolódó kötelező védőoltások maradéktalanul beadásra kerültek, amiről a szülőket folyamatosan írásban és szóban is tájékoztatom és havonta jelentem a járványügyi felügyelőnek.

 

154 családot gondoztam. Összesen 792 szaklátogatást végeztem.

 

6. Óvodaegészségügyi tevékenység

 

Brunszvik Teréz napköziotthonos óvoda tartozik a területemhez, 10 csoporttal.

13 alkalommal tartottam csoportfoglalkozást fogápolás, higiénia és az egészséges táplálkozás, érzelmek és kezelésük témaköreiben.

Havonta történt tisztasági vizsgálat, étlap ellenőrzés. Megtörtént az elsősegély ládák átnézése-javaslat a feltöltésükre és az épület, az udvar tisztaságának, biztonságának vizsgálata.

Munkatervet a tanév elején elkészítettem és a gyógytestnevelési csoportok összeállítását a tanév végén elkészítettem.

 

 

8. Egyéni és közösségi egészségfejlesztési, egészségvédelmi programok tapasztalata

A pandémia miatt nem volt rá lehetőség.

 

9. Kapcsolattartás tapasztalatai

A gyermekjóléti szolgálattal javul a kapcsolat, de a szolgálati telefonjukat nem vihetik ki területre, ami megnehezíti a kapcsolattartást.

Tavaly a gyermekjóléti szolgálatnál 6 esetkonferencián vettem részt.

Probléma esetén telefonon és írásban is jelzek a gyermekorvosok felé, amire az esetek többségében nem kapok választ a körzeten kívüli orvosoktól.

 

 10. Továbbképzések:

 

Szeptemberben levizsgáztam, craniosacralis tarapeuta végzettséget szereztem.

Pontszerző konferenciára nem volt lehetőség.

 

Martonvásár, 2022.03.24.                                                           Horváth Márta

                                                                                                                    védőnő

 

 


 

 

96/2022. (IV.26.) határozat 6. melléklete:

 

Martonvásár Város Önkormányzata

Védőnői Szolgálat

 

2462 Martonvásár, Emlékezés tere 3.

Tel:06/ 22- 461-369

 

E-mail: vedonomartonvasar@gmail.com

 

 

Területi védőnői szöveges jelentés

 

2021. évről - II. körzet

 

Területi védőnői szöveges jelentés

 

2021. évről

 

 

                A munka egy része a járványügyi szabályozás miatt az online térbe, telefonos tanácsadásra helyeződött át. A tanácsadásra helyeződött nagyobb hangsúly.

 

Terület megnevezése:        Martonvásár II. körzet

 

Jelentést készítette:  Dolinka Zsoltné

 

 

1. Infrastruktúra, tárgyi feltételek

 

A 2021-es évben a tárgyi feltételek, fogyó diagnosztikai eszközöket, formanyomtatványokat és a védekezésez szükséges felszereléseket az önkormányzat biztosította a szolgálat részére. Martonvásár II. körzet számára vásárolt laptop cserére szorult, köszönöm a gyors intézkedést a beszerzés ügyében. Stefánia védőnői számítógépes program beszerzése is folyamatban volt, azóta a telepítés és a távoktatás megtörtént.

A tanácsadó folyosójának árnyékolása még várat magára, az extrém magas hőmérséklet miatt megoldást szükséges találni rá. Hővédő fólia felhelyezése nagyjából 1 Celzius fokot számít.   Szúnyogháló mielőbbi beszerzése is szükséges.

 

2. Nővédelmi gondozás

 

23 nővédelmi látogatás történt, 4 fő tanácsadáson.

 

3. Várandós gondozás

               

40 fő új várandóst vettem fel. (Előző évhez képest stagnál ez a szám, amely ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a bölcsődei, óvodai, iskolai létszámoknál nagyjából állandósult születésszámokkal kell tervezni.)

 165  várandós látogatást végeztem, amiből 52 –en igényeltek fokozott gondozást.

141 tanácsadáson való megjelenés történt, 2 távkonzultáció zajlott.

 

4.Gyermekágyas gondozás

 

159 gyermekágyas látogatás történt.

 

 5. Újszülött kortól a tanulói jogviszony megkezdéséig a gyermekek gondozása.

 

 36 újszülött született, ebből 1 intrauterin retardált volt.

 612 csecsemőlátogatást végeztem és közülük 31 alkalommal a fokozott gondozást igénylőknél.

Tanácsadáson 338 csecsemőt hoztak el, 25 távkonzultációs tanácsadás történt.

Státuszvizsgálatuk 1,2,3,4,6 és 9 hónaposan minden gyermeknek  megtörtént.

 A csecsemőknél a bezártság miatt a szociális fejlődés, szeparáltság volt megfigyelhető.

Az egy éven túl szoptatott csecsemők arány kiemelkedően magas, 44-ből 32-en igényelték még az anyatejet.

1-3 éveseket 197 alkalommal látogattam, amiből 5 volt veszélyeztetett. Velük 170 tanácsadás történt 6 távkonzultáció.

 Egyre több a megkésett beszédfejlődés, a maszkhasználat akadály ezen a területen.

 3-6 éves 158 alkalommal látogattam, ebből 13 volt veszélyeztetetett és 36 beiskolázandó volt. Ennél a korosztálynál 158 gyermek vett részt a  tanácsadáson . 13 alkalommal távkonzultáció történt.

 

                Az életkorokhoz kapcsolódó kötelező védőoltások maradéktalanul beadásra kerültek, amiről a szülőket folyamatosan írásban és szóban is tájékoztatom és havonta jelentem a járványügyi felügyelőnek.

 

200 családot gondoztam. Összesen 1320 szaklátogatást végeztem.

 

A Martonvásár I.körzethez képest látszik, hogy magasabb a gondozotti létszám a II. körzetben, így most folyamatban van a terület módosítása.

Várhatóan ebből a körzetből 3 utca áthelyezésre kerül a másik körzet ellátandó utcái közé. Így kiegyenlítetté válik a 2 védőnői körzet a gondozotti létszámok tekintetében.

 

6. Óvoda egészségügyi tevékenység

 

Szent László Katolikus Óvoda tartozik a területemhez, 2csoporttal, 44 beíratott gyermekkel.

 

Negyedévente történt tisztasági vizsgálat, étlap ellenőrzés.

 

Megtörtént az elsősegély ládák átnézése-javaslat a feltöltésükre és az épület, az udvar tisztaságának, biztonságának vizsgálata.

 

Munkatervet a tanév elején elkészítettem.

 

 

8. Egyéni és közösségi egészségfejlesztési, egészségvédelmi programok tapasztalata

A pandémia miatt nem volt rá lehetőség.

 

9. Kapcsolattartás tapasztalatai

Munkavégzésemet ebben az évben is a változatosság jellemezte: hol személyesen, hol az online térben tudtam  a családokkal kapcsolatot tartani. Igyekeztem a szűréseket időben elvégezni. Tanácsadásra változatlanul csak előre bejelentkezve lehet érkezni, időpontra. Látogatásaimat is előre egyeztetett időpontban végzem, kivéve a szociálisan veszélyeztetett családoknál.

A gyermekjóléti szolgálattal napi kapcsolatban vagyok. Esetmegbeszélés és esetkonferencia a pandémia miatt online történt, melynek voltak nehézségei.

A körzetemben élő családok nagyjából 18-20 gyermekorvoshoz illetve felnőtt háziorvoshoz járnak. Mindenkinek rendelkezem telefonszámával, címével, ha szükséges, a kapcsolattartás megoldott.

Helyi gyermekorvosunkkal és a 2 felnőtt háziorvossal folyamatos a kapcsolattartás.

 

 10. Továbbképzések:

 

Pontszerző konferenciára nem volt lehetőség.

 

 

Kérem beszámolóm elfogadását.

 

 

Tisztelettel:      

 

 

Martonvásár, 2022.04.06.                                                                          Dolinka Zsoltné

                                                                                                                                    védőnő

 


 

96/2022. (IV.26.) határozat 7. melléklete:

 

Martonvásár Város Önkormányzata

Védőnői Szolgálat

 

2462 Martonvásár, Emlékezés tere 3.

Tel:06/ 22- 461-369

 

E-mail: vedonomartonvasar@gmail.com

 

 

2021. éves beszámoló az iskolavédőnői munkáról

 

Az iskolai munkámat a sportcsarnok lelátója alatti orvosi szobában látom el, ahol a szűrővizsgálatokat nem tudom elvégezni. A szűrővizsgálat idejére egy másik termet biztosít az iskola. Állandó helyszínre, védőnői szobára, hitelesített mérlegre van szükségem és megvilágított látásvizsgáló táblára a vizsgálatok valid végzéséhez.

 

Karantén időszaka lassította a kötelezően elvégzendő osztályvizsgálatokat, oltásokat.

A fokozott járványügyi intézkedések és gyakori megbetegedések, panaszok miatt nagyon megemelkedett a tanulók részéről az elsősegély kérés irányomban.

Ősztől használom a stefánia védőnői programot, mely sok időt igényelt a kezdeti adatok felvitelével, azóta a munkámat nagyban megkönnyíti.

Iskolapszichológussal és a szociális munkással szoros együttműködés van, ami hatékonnyá teszi munkánkat.

A kötelező kampányoltások a gyakori betegségek és karantén miatt extrém módon elhúzódtak. A Sars Covid-19 elleni védőoltások felvétele miatt kiemelt körültekintő előkészületet igényeltek az oltások megszervezései. 2 alkalom helyett 7 alkalommal tudtuk hiánytalanul elvégezni a kötelező kampányoltást Jellinek doktornővel.

A kötelező védőoltásokat tekintve az átoltottság 100 %-os.

A magántanulói státuszban lévő diákok is hiánytalanul megkapták oltásukat.

 

Beethoven Általános Iskolában végzett munkám

Beíratott tanulók száma: 578

Megvizsgált tanulók száma: 256 /törvényi előírás szerint 2.4.6.8.évfolyamon

Kiszűrt esetek száma: 461 / egy tanulónál akár több elváltozást is kiszűrtem, ezért magasabb ez a szám, mint a megvizsgált tanulók száma/

Leggyakoribb elváltozások: lúdtalp, látásélesség, kórosan túlsúlyos, hipertónia, tartási rendellenesség.

Évről évre emelkedik a kórosan sovány tanulók száma is. Idén már az egészségnevelésbe kiemelten hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás ismertetése.

 

Minden tanévben negyedévenként szeptember, január, április- megtörténik a tisztasági vizsgálat (fejtetvesség).

Szükség esetén azonban a negyedévi vizsgálatok között is történnek szűrések.

Pediculosis fertőzés esetén 2 hetenként leellenőrzöm az érintett osztályt, amíg negatív eredményt kapok.

Előző tanévben is több alkalommal keresett fel szülő, segítségemet kérve a kezeléshez. Hatékony az együttműködés a pedagógusok, szülők és a védőnő között.

A kezelések elvégzése elsősorban a szülő feladata, de ismételt nagyfokú fejtetvesség esetén a védőnő is elvégzik a személykezelést az iskolákban értesítve erről a szülőket, illetve az illetékes ANTSZ munkatársat. Kiszűrt tanulók száma: 8 fő.

 

Egészségnevelő órák tartása a karantén miatt nehezített volt, hiszen több héten nem voltak a tanulók jelen, amikor újra jöhettek iskolába, akkor a pedagógusok csak a legszükségesebb esetben adták át az óráikat, a sok elmaradt tananyag miatt.

Személyi higiénia, kézmosás, helyes maszkhasználat kapott nagy hangsúlyt, melyet minden osztályban tartottam legalább egyszer, 6 osztályban többször. Egészséges táplálkozásról 2 alkalommal, testi fejlődésről, pubertáskori változásról 7 alkalommal, egészséges környezet 2 alkalommal, káros szenvedélyek 2 alkalommal tartottam az iskolában. Folyamatosan fejlesztem, bővítem ezeket az ismereteimet, és az előadásokat mindig az aktuális osztályhoz alakítom.

Az egészségnap iskolai szintű megszervezése a vezetőséggel egyeztetve elmaradt a pandémia miatt.

 

 

Pápay Ágoston Speciális Iskolában szintén a pandémia miatt az oltások itt is elhúzódtak, az iskola dolgozóival jó együttműködéssel itt is hiánytalanul megkapta minden tanuló a kötelező védőoltást. Az infuenza és sars-covid-19 elleni oltások lebonyolításában is segítettem Jellinek doktornőnek. Szűréseket a speciális igényű tanulók esetében az ápolónőkkel együtt végeztük. A pediculosis és scabies tekintetében szoros együttműködés volt.

 

Martonvásár, 2022. április

Máthéné Jaskó Anna Flóra

védőnő