Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

84/2020. (4. 28.) beszámoló a Forum Martini 2019. évi működéséről

Martonvásár Város Önkormányzat

Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva Martonvásár Város Polgármestere

84/2020.(IV.28.) határozata

beszámoló a Forum Martini 2019. évi működéséről

 

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében - a katasztrófavédelemmel és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörömben - eljárva Martonvásár Város Polgármestereként jóváhagyom a Forum Martini főszerkesztőjének, Prieger Zsolt Józsefnek a jelen határozat melléklete szerinti tartalommal benyújtott, 2019. évi tevékenységéről készült beszámolóját.

 

A határozat végrehajtásáért felelős: polgármester

A határozat végrehajtásának határideje: azonnal

 

2020. április 28.

                                                                                                         

                                                                                                          Dr. Szabó Tibor

                                                                                                            polgármester


 

84/2020.(VI.28.) határozat melléklete:

Tisztelt Bizottság, Tisztelt Polgármester Úr!

Az általam főszerkesztett Forum Martini huszadik száma jelent meg a közelmúltban. Jobb lenne úgy elkezdeni e beszámolót, hogy “általunk", mert noha nagyszerű időszakon vagyok túl, azért - akárcsak a helyi iskolában - hiányzik egy igazi “csapat", egy “szerkesztőség", és igen, egy fizikai hely is, ahol az újságot szerkeszthetnénk, hiszen most is sokszor kilométerekre városunktól, “szívességhelyen" dolgozunk az újság havi elkészítésén. Szerintem a közeljövőben jó lenne ezt orvosolni. 

A beszámoló számvetésre inspirál: 30 éves, szerteágazó újságírói pályafutásom örömteli másfél éve volt ez az időszak, de még nagyobb megelégedettséggel tölt el, hogy sikerült az előzetes tervek szerint itt helyben alkalomszerűen 1-2 profi és lelkes embert bekapcsolnom az alkotásba és híradásba, erősítve mindezzel a martonvásári önazonosságot is. 

Nemcsak rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, de immáron tény, hogy tehetséges helyi fotósnak, országos sajtóperiodikának rendszeresen dolgozó szakembernek, illetve a szomszédos települések élet- és kultúra-szervezőinek is kitüntetés lapunkban publikálni-szerepelni. 

 

Mik a problémák és mik lehetnek a megoldások?

 

- Az alkalmi segítő gesztusok mellett sajnos sokszor kell egyedül “összeraknom" az újságot, így tisztán érezhető, amikor bekapcsolódnak az írástudó városlakók, mert akkor sokkal egyszerűbb a helyzet. A legtöbb energia az ő mobilizálásukra fordítódik. De megéri, mert jó, ha a tehetség utat tör magának, még ha ez a tehetség kezdetben szégyenlős is. A cél tehát: bevonni még jobban a városlakókat.

- Hirdetőink úgyszólván alig vannak, erre nem marad energia, pedig a lap kiadási költségeiben főképp e nehéz időszakban fontos pozíciót tölthetnének be hirdetőink. Szerintem a jövőben megfontolandó lenne akár egy hirdetési szervező bevonása is. Lapunk szép és informatív, potenciális hirdetőink szeretik, ki kell hát használni ezt a helyzetet.

- A fiatal tehetségek bevonását elkezdtem, de folytatnunk kell intenzívebben: akár az iskolával karöltve ki kell nevelnünk egy jól kommunikáló, írniképes generációt, amely az önkormányzat és a közösségek kommunikációját is segíthetné a jövőben. Ez akár iskolai szakkör formájában is működhetne, rendszeres foglalkozásokkal. Ennek vezetését örömmel vállalom és Csapó igazgató úr - temérdek teendője mellett  - már többször mutatott hajlandóságot ennek megvalósítására.

- A járvány elmúltával a mostani karantén-podcast-eket és video-beszélgetéseket (a kiinduló példák: Horváth Bálint podcast-ja és az én, MASZK-felkérésre készített interjúim a város fb-oldalán) folytatni kellene élőben az újság szervezésében, szerintem sokkal hatásosabb lehet a személyes jelenlét, mint a virtuális.

- Tisztázni kell a felelősségeket! Sajnos számos alkalommal személyeskedve szóltak bele a lap munkájába más szakterület dolgozói, ami roppant zavaró, ugyanakkor meg nagy segítség lenne, ha tanácsaikkal, praktikus meglátásaikkal rendszeresen segítenék az újság létrejöttét, híreiket időben szállítva, nem hátráltatva a lap megjelenését.

- Az önkormányzattól érkező hírek, információk érkezzenek már “leellenőrzött-átvilágított” állapotban, hogy a ne lapzártánál kelljen a bizonytalan számoknak, beruházási információknak újra utánajárni.

 

A cél továbbra is az, hogy a Forum Martinit többgenerációssá változtassuk, hogy mint azt elszórt példák is bizonyították eddig is: gyerekek, idősek, kismamák, természetvédők, kertépítők, pedagógusok írják vagy tanácsaikkal "szerkesszék" a lapot, ami az egybetartozást, az “egységben az erő” érzését növelheti. 

Ami tavalyi eredmény: szorosabbra szőttük kapcsolatainkat nemcsak a polgárőrség, a gazdák, a nyugdíjasok, a színjátszók és nevelési intézmények, de az egyházak képviselőivel is, akik éppen legutóbbi számunkban villantották meg nem először, hogy izgalmas, kreatív íráskészséggel is lehet mély, spirituális dolgokról beszélni a városlakóknak, ahogy azt számos interjúban próbáltuk meg bizonyítani az elmúlt időszakban.

Jövőkutatás és hagyományőrzés, közérthetőség és mélység, de leginkább identitáserősítés - ezek maradnak a céljaink a jövőre nézve is, míg a beszámolóban is megfogalmazott praktikus szakmai ötletek megvalósításához kérném szépen megtisztelő támogatásukat. 

 

üdvözlettel:

 

Prieger Zsolt

főszerkesztő

Forum Martini