Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

158/2019. (6. 26.) az Értéktár Bizottság 2018. évi tevékenységéről készített beszámolójának elfogadásáról

Martonvásár Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

158/2019. (VI.26.) határozata

az Értéktár Bizottság 2018. évi tevékenységéről készített beszámolójának elfogadásáról

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a határozat melléklete szerint elfogadja a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 2018. évi tevékenységéről készített beszámolóját.

A határozat végrehajtásáért felelős: alpolgármester

A határozat végrehajtásának határideje: azonnal


 

A 158/2019.(VI.26.) határozat 1. melléklete:

 

Beszámoló a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság

2018. évi tevékenységéről

 

Martonvásár Város Képviselő-testülete 54/2014. (III.10.) határozatával 2014. március 10-én döntött a martonvásári Települési Értéktár valamint Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról Gucsek István elnökkel, Miklós Gergely és Pletser Tamás tagokkal. A Bizottság más települések hasonló szervezeteitől való megkülönböztethetőség céljából a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság elnevezés mellett döntött.

Az elmúlt évek folyamán a települési, a megyei értéktárba és a hungarikumok körébe történő felvételre több javaslat is felmerült, ezek értéktárba való felvételéhez szükséges dokumentációinak elkészítése folyamatban van. Jelenleg a martonvásári Települési Értéktárban helyi értékként két tétel található, a Beethoven Emlékmúzeum és a martonvásári Óvodamúzeum (Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény), mindkettő kulturális örökségként.

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság munkájának is köszönhetően 2015-ben három művelődéstörténeti értékünk is felvételre került a Fejér Megyei Értéktárba:

  • Brunszvik Teréz szellemi öröksége, a martonvásári Óvodamúzeum gyűjteménye és épületegyüttese
  • A martonvásári Brunszvik kastély épületegyüttese és angolkertje
  • Brunszvik család szellemi hagyatéka, Beethovenhez fűződő kapcsolata és a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum

A Bizottság az év folyamán folyamatosan konzultált az érintettekkel az értéktár bővítéséről és a kapcsolódó pályázati lehetőségekről. A Települési Értéktár minél szélesebb körű megismertetése céljából a Bizottság határozatai Martonvásár Város hivatalos honlapján olvashatóak.

2018-ban a Fejér Megyei Értéktár martonvásári vonatkozású, valamint a Martonvásári Települési Értéktár értékeinek minél ismertebbé tétele, az ezekkel összefüggő hagyományok ápolása érdekében több nagyszabású rendezvény munkájában részt vettek az értéktár bizottság tagjai. Többek között közreműködtek a Megyei Értéktárat bemutató kiadvány martonvásári értékeivel kapcsolatos szövegek megírásában. 2018 az első magyar óvoda létrehozásának 190. évfordulója jegyében telt. Martonvásárnak az óvodatörténet emlékeinek feltárásában és ápolásában betöltött évszázados hagyománnyal rendelkező szerepét erősítve július 1-én rendezte városunk önkormányzata az első magyar óvodának és Brunszvik Teréz munkásságának emléket állító országos óvodatörténeti szakmai napot. A konferencián az ország minden részéből 90 érdeklődő részvételével öt óvodatörténeti előadást valamint egy képzőművészeti és egy a városunk óvodájának múltját archív fényképeken bemutató kiállítás kísérte.

Szintén a martonvásári értékek széleskörű megismertetésére biztosított lehetőséget a Budapesten megrendezett 2018. évi Európai Kisgyermek-nevelési Konferencia. Az augusztusban lezajlott eseményen mintegy ezer résztvevő jelenlétében 200 előadás hangzott el.  Az a megtiszteltetés érte városunkat, hogy a szervezők az Óvodamúzeum munkatársát, az Értéktár Bizottság egyik tagját kérték fel egy, a Brunszvik Teréz munkásságát és a magyar óvodáztatás 190 évét a külföldi résztvevőkkel megismertető tablókiállítás szövegének megírására és képanyagának összeállítására.

A bizottság továbbra is fontosnak tartja, hogy kiemelkedő helyi értékeink bekerüljenek a Megyei Értéktárba is, valamint azt is, hogy az értéktárat érintő pályázati lehetőségek kiaknázásra kerüljenek.

 

Martonvásár, 2019. június 6.                                                             Gucsek István

                                                                                                                  elnök