Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

117/2018. (5. 29.) az Értéktár Bizottság 2017. évi tevékenységéről készített beszámolójának elfogadásáról

Martonvásár Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

117/2018. (V.29.) határozata

az Értéktár Bizottság 2017. évi tevékenységéről

készített beszámolójának elfogadásáról

 

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a határozat melléklete szerint elfogadja a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 2017. évi tevékenységéről készített beszámolóját.

 

 

A határozat végrehajtásáért felelős: alpolgármester

A határozat végrehajtásának határideje: azonnal

 

A 117/2018.(V.29.) határozat 1. melléklete

 

 

Beszámoló a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság

2017. évi tevékenységéről

 

Martonvásár Város Képviselő-testülete 54/2014. (III.10.) határozatával 2014. március 10-én döntött a martonvásári Települési Értéktár valamint Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról Gucsek István elnökkel, Miklós Gergely és Pletser Tamás tagokkal. A Bizottság más települések hasonló szervezeteitől való megkülönböztethetőség céljából a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság elnevezés mellett döntött.

Az elmúlt időszakban a települési, a megyei értéktárba és a hungarikumok körébe történő felvételre több javaslat is felmerült, ezek értéktárba való felvételéhez, hungarikummá minősítéséhez szükséges dokumentációinak előkészítése a bizottság tagjai által megtörtént, de további egyeztetéseket igényelnek.

Jelenleg a martonvásári Települési Értéktárban helyi értékként két tétel található, a Beethoven Emlékmúzeum és a martonvásári Óvodamúzeum (Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény), mindkettő kulturális örökségként.

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság munkájának is köszönhetően 2015-ben három művelődéstörténeti értékünk is felvételre került a Fejér Megyei Értéktárba:

  • Brunszvik Teréz szellemi öröksége, a martonvásári Óvodamúzeum gyűjteménye és épületegyüttese
  • A martonvásári Brunszvik kastély épületegyüttese és angolkertje
  • Brunszvik család szellemi hagyatéka, Beethovenhez fűződő kapcsolata és a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum

A Bizottság az év folyamán folyamatosan konzultált az érintettekkel az értéktár bővítéséről és a kapcsolódó pályázati lehetőségekről. A Települési Értéktár minél szélesebb körű megismertetése céljából a Bizottság határozatai Martonvásár Város hivatalos honlapján olvashatóak.

A Települési Értéktár teljesebbé tétele érdekében a Bizottság ösztönözni kívánja a civil javaslattételeket. Fontosnak tartja, hogy kiemelkedő helyi értékeink bekerüljenek a Megyei Értéktárba is, vagy akár a hungarikumok közé, valamint azt is, hogy az értéktárat érintő pályázati lehetőségek kiaknázásra kerüljenek.

Martonvásár, 2018. május 16.

                                                                                                 Gucsek István

                                                                                                         elnök