Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

17/2018. (2. 13.) a MartonSport Nonprofit Kft. 2017. évi közszolgáltatásitevékenységéről készült beszámolóról

Martonvásár Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

17/2018. (II.13.) határozata

a MartonSport Nonprofit Kft. 2017. évi közszolgáltatási

tevékenységéről készült beszámolóról

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a MartonSport Nonprofit Kft. legfőbb szerveként eljárva, a társaság 2017. évi közszolgáltatási tevékenységéről készült beszámolót – a jelen határozat melléklete szerinti tartalommal - elfogadja.

 

A határozat végrehajtásáért felelős: általános alpolgármester, ügyvezető

A határozat végrehajtásának határideje: azonnal

17/2018. (II.13) határozat melléklete:

                                                                                                                                          

 

 

 

BESZÁMOLÓ

 

 

MartonSport Nonprofit Kft.

 

2017. évi közszolgáltatási tevékenységéről

 

 

 

 

 

 

 

Martonvásár, 2018. január 26.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                            Tóth Balázs

                                                                                                                       ügyvezető


 

AZ ELVÉGZETT TEVÉKENYSÉG BESZÁMOLÓJA

 

A közszolgáltatási keretszerződésben foglalt három témakör szerint tagolom a beszámolónkat is, amelyek az alábbiak:

 1. Sportszakmai, városi sportreferensi feladatok ellátása
 2. Utánpótlás nevelés megvalósítása (labdarúgás és kézilabda sportágakban)
 3. Sportcélú létesítmények működtetése (Horváth Ottó Sportközpont, Tóth Iván Sportcsarnok, Tornaterem)

 

 

 1. Sportszakmai, városi sportreferensi feladatok ellátása

 

 1. Helyi egyesületekkel való együttműködés során sikerült összehangolt pályázatokat benyújtani és minden elnyert TAO keretre sikerült támogatóval szerződni. Ez a 2017/18-as szezonban 59,8M forintos támogatási összeget jelent.
 2. Januárban a Martonvásár Sportjáért Alapítvány kuratóriumával közösen benyújtásra került egy pályázat, őszi JÁRÁSI SPORTÁGVÁLASZTÓ rendezvény megszervezése érdekében. A pályázatot csökkentve ugyan elfogadták, de a 487. sorszámot kaptuk, emiatt nem jutott a keretből erre a célra. (Idén ismételten benyújtásra került ez a pályázat is.)
 3. A sportlétesítmények használatát minden közösséggel bérleti szerződés keretében biztosítjuk. Ezen szerződések az ingyenes használatra jogosult helyi támogatott sportegyesületekre is érvényesek, minden közösséggel megkötésre kerültek. 2017-ben 37 különböző partnerrel kötöttünk bérleti szerződést. Ezen szerződések alapján 185 db számla került kiállításra, ami 11,4M forint bevételt jelentett. (Összesen 210 kiállított számlánk volt).
 4. Áprilistól 3 főállású munkavállalóval dolgozik a MartonSport. Így kezelhetővé vált a megnövekedett adminisztráció. Minden dolgozónk munkabére a TAO pályázataink része, így a városi költségvetésből a bérköltségnek csak az önrészét kell finanszírozni.
 5. Benyújtottuk a 2017-es TAO pályázatainkat mind a Kézilabda, mind pedig a Labdarúgó Szövetség felé, összesen 49,5 Millió forint TAO támogatási igénnyel, amihez 14,8M önrész szükségeltetik. Ezzel együtt eldőlt, hogy az öt utánpótlás labdarúgó csapatunk mellé az U19-et is át kell vennünk az MSK-tól, mivel a szabályok megkövetelik, hogy egy egyesületen belül legyen minden korosztály. Így labdarúgás vonalon a 6 évestől a 19 évesig minden sportoló a MartonSportnál van leigazolva.
 6. A nyár végére mindkét szövetség jóváhagyta a pályázatainkat. A működési költségek mellett az alábbi tárgyi eszköz beruházások, fejlesztések valósulhatnak meg: karbantartó traktor beszerzés (decemberben meg is érkezett), napelem a sportöltöző nem járható, lapos tetejére, lelátó, EKG készülék és orvosi szoba bútorzat beszerzés.
 7. Hogy jó példával járjunk elől, május hónapban a MartonSport, mint vállalkozás nevezett a kihívás napjára, ahol a munkavállalóink által végzett mozgásos tevékenységeket és időtartamot rögzítettük. Terveink között szerepel, hogy minél több vállalkozást és lakost buzdítsunk a testmozgásra. Akár települések közötti versenyre is benevezhetjük Martonvásárt.
 8. Júniusban a HAZAVÁRÓ rendezvényre érkezőknek mutattuk meg büszkén az új sportlétesítményeinket.
 9. Júliusban a nagy óvoda gyermekeinek adtunk ízelítőt a sportcsarnokban való mozgás öröméből, egy délelőtt kipróbálhatták ők is az új helyszínt.
 10. Ősszel több körben ÁSZ ellenőrzést kaptunk. Minden anyagot a kért formátumban, határidőre leadtunk. Visszajelzés még nem érkezett.
 11. Novemberben a 2018-as költségvetés tervezését elvégeztük. Ennek során számoltunk a Dunaújvárosi Tankerületi Központ bérleti díjával, ami tekintve azt a tetemes időtartamot, amit az iskola használ, jelentős összegre, 30 M forintra rúg. A polgármester úr közbenjárása révén decemberben a Tankerületi Központ elfogadta ezt a konstrukciót, amivel biztossá vált, hogy a 2018-as évben a MartonSport Nonprofit Kft. nem kell, hogy igényeljen önkormányzati forrást a működésre, mert ez a bérleti díj fedezi a kiadásainkat, a működési önrészekkel együtt. Ez alól az áprilisban beadandó tárgyi eszköz pályázatok önrésze lehet kivétel, mivel ezek tartalmát és mértékét még nem ismerjük.
 12. December 21-én az önkormányzati dolgozók részére szerveztünk sportnapot.
 13. Decemberben meghirdetésre került az első családi sportvetélkedő „Martonvásár legsportosabb családja kerestetik” címmel. Ezt minden évben meg kívánjuk rendezni, így hozva közelebb a lakossághoz a sportlétesítményt és a mozgással teli vidám hangulatot.  (A rendezvény 2018 év elején lebonyolításra is került, 2018-ban a Varga család diadalmaskodott)

 

 1. Utánpótlás nevelés megvalósítása

 

 1. Az elmúlt év szeptemberétől 6 labdarúgó csapat és 4 kézilabda csapat versenyzik a MartonSport iroda szervezésében. Ez 62 kézilabdás fiatalt és 99 labdarúgó palántát jelent, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat által létrehozott szervezetben összesen 161 fő sportol.
 2. Ezen csapatok irányítását 8 edző végzi, akik mind megbízási szerződéssel látják el a feladataikat.
 3. A csapatok működéséhez szükséges összes adminisztrációt (nevezések, igazolások, szerződések, busz rendelések, sportorvos, sporteszköz vásárlás, pályázat beadás és elszámolás) a MartonSport végez.
 4. A működéshez szükséges finanszírozást 90%-ban TAO támogatásból tudjuk biztosítani.
 5. A korosztályokat tekintve a labdarúgásban a 7 éves kortól a 19 évesig tudunk játéklehetőséget biztosítani a fiúknak, kézilabda sportágban egyelőre a 6-10 éves korosztályban van csapatunk, viszont itt mind a lányok, mind a fiúk játszhatnak. Kézilabda terén felmenő rendszerben további csapatokkal kívánunk bővülni, hogy két évente legyen korosztályos csapatban lehetőség játszani. 
 6. A MartonSport sportolói létszáma fokozatosan gyarapszik, tavaly ilyenkor 118 fővel számolhattunk, mára ez a szám 161-re emelkedett és így Martonvásár legnagyobb sportegyesülete vagyunk!
 7. A gyerekek számára 14 hazai Bozsik tornát, illetve 11 kézilabdás kupanapot szerveztünk.

 

 1. Sportcélú létesítmények működtetése

 

HORVÁTH OTTÓ SPORTKÖZPONT:

 1. A hideg időjárás miatt az új műfüves edzési lehetőséget több csapat is kipróbálhatta. A martonvásári csapatokon kívül rendszeresen edzést tartott nálunk Tordas, Százhalombatta is. Edzőmérkőzéseket vagy bajnoki mérkőzéseket is játszott nálunk többek között: Iváncsa, Ercsi, Beloiannisz, Besnyő, Ráckeresztúr csapata.
 2. Januártól négy hétvégén keresztül a Horváth Ottó Sportközpontban mi lehettünk a téli műfüves bajnokság egyik házigazdája. Fejér megyei felnőtt csapatok részvételével összesen 16 mérkőzés zajlott le az új pályánkon.
 3. A klubszobába is érkezett bérlő. Egyrészt a klubszoba és az erőnléti terem rendszeres fitnesz foglalkozásoknak ad helyet.
 4. Egy külön pályázat kapcsán elhelyezésre került egy Teqball asztal (ping-pong és lábtenisz ötvözete) a létesítmény területén, mely ingyenesen használható bárki számára.
 5. Másrészt a kedvező körülmények miatt a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség a megyei edzőképzést is a mi létesítményünket kibérelve szervezte meg, ami szintén januárban kezdődött, és két hetente összesen nyolc egész napos alkalomként valósult meg helyszínünk segítségével. A megelégedésnek jele, hogy a következő, szeptemberben induló edzőképzést is nálunk hirdette meg a Szövetség.
 6. A két nagy pálya immáron kiváló lehetőséget nyújtott, hogy az utánpótlás tornákat, a BOZSIK rendezvényeket minden korosztálynak Martonvásáron rendezhessük meg.
 7. Áprilisban a 3 megye válogatottjai is a mi pályáinkon mérték össze tudásukat.
 8. Tavasszal a pálya karbantartását megrendeltük a kivitelező cégtől. Nem sokkal később érkezett ki a helyszínre az MLSZ által kirendelt ellenőr, aki a pálya állapotát kifogástalannak minősítette.
 9. Egész évben január 21-től egészen november közepéig - a nyári szünet kivételével -, egyetlen olyan hétvége sem volt, amikor ne lett volna rendezvény a helyszínen. Ez idő alatt összesen 3 külsős rendezvényt, 14 Bozsik tornát és 92 mérkőzést bonyolítottunk le. 
 10. A játszótér melletti területen megkezdődött egy füves edzőpálya kialakítása a Martongazda munkatársai segítségével. Ennek elkészültével a nem igazolt versenyzők számára is lesz lehetőség labdát rúgni a területen. 

 

 

 

TÓTH IVÁN SPORTCSARNOK:

 1. Január közepén kedvcsináló eseményként a korábbi női válogatottakból álló Budapest Angels játszott egy bemutató mérkőzést az új csarnokunkban.
 2. Februárban a Százhalombatta felnőtt és ifjúsági csapata nálunk vívta a hazai NBI/B-s bajnoki mérkőzését.
 3. Április elején a Magyar Kézilabda Szövetség a SULIKÉZI FESZTIVÁLT Martonvásáron rendezte meg a 9 éves generációnak. (Mintegy 300 gyerek kézilabdázott egész nap két helyszínünkön.)
 4. Megvalósult a Sportcsarnok nézőterének beépített hangosítása.
 5. Május végén a Fejér Megyei KÉZILABDA FIESZTA Martonvásáron került megrendezésre, ahol a megyei végső helyezések eldőltek. A helyi női csapat a döntőben hazai környezetben játszhatott.
 6. Júliusban rekord létszámmal (50 gyermek részvételével) már harmadik alkalommal szerveztük meg a kézilabda táborunkat, ahol már egyszerre két helyszínen (tornaterem, sportcsarnok) tudtuk foglalkoztatni a gyerekeket.
 7.  A Magyar Népdal napján a rengeteg kórus elhelyezésében segédkeztünk a BBK központnak az öltözők, a nagyterem és a lelátók kihasználásával.
 8. Szeptemberben a Harmónia Idősek Otthona szervezésében az Idősek napja a Sportcsarnokban került megrendezésre.
 9. Egész évben a hétvégéken 3 kulturális rendezvénynek, illetve 12 labdarúgó eseménynek, 11 gyerek kézilabda kupanapnak és 57 MKSE mérkőzésnek adtunk otthont.
 10. A használat során az az elv működik, hogy a sportcsarnok használatáért – minden szervezetnek - bérleti díj fizetendő, az ingyenes használatot pedig a helyi támogatott sportegyesületek részére a sportközpontban, illetve a tornateremben tudjuk biztosítani. A bérleti díj bevételekkel a sportlétesítmények működtetési költségeit tudjuk kompenzálni, ami az önkormányzat ilyen irányú kiadásait csökkenti.
 11. A helyszínek kihasználtsága hétköznap 90%-os. A használható időtartamot fél tízig ki fogjuk terjeszteni idéntől, hogy még többeknek legyünk elérhetőek. Délelőttönként (8-16 óráig) folyamatos testnevelés órák vannak, a fennmaradó 25 órából pedig 22,5 óra rendszeres használatra bérbe van adva. A hétvégi kihasználtság is erős, minden hétvégén van esemény.
 12. A sportcsarnokban található emeleti nagyterem is közkedvelt a mozogni vágyók körében, ezen a helyszínen heti rendszerességgel vannak az alábbi foglalkozások: Tánciskola, jóga, karate, kung-fu, tai-chi.
 13. A sportcsarnok főbejáratán közlekednek azok a baráti közösségek, akik a tornatermet használják rendszeresen: foci, kosárlabda, röplabda, szenior női kézilabda.
 14. A sportlétesítményeinket használó egyesületekről, közösségekről készült kimutatást az 1. sz. melléklet tartalmazza.

 

PÉNZÜGYI ELEMZÉS:

 

A működésünkhöz szükséges forrásokat elsősorban TAO támogatás formájában tudjuk megszerezni, amit az alábbi diagramok sportáganként külön mutatnak. Az elmúlt évek alatt megszerzett TAO támogatások mértékéről a 2. sz. melléklet ad bővebb tájékoztatást.

Ezen adatok akkor nyernek valódi értelmet, ha összehasonlítjuk őket a MartonSport előtti években erre a célra költhető keretekkel. Amikor a Mustang SE látta el a labdarúgás utánpótlás feladatait, éves költségvetése 2-3M forint volt az önkormányzat 0,5M forintos támogatásával együtt. Most a labdarúgó működési költség önrész mértéke 0,8M forint, az utánpótlásra fordítható összeg pedig 8M forint körül mozog.

2014 előtt az MKSE kézilabda sportágban két csapatot üzemeltetett körülbelül 2M forintos keretből (1,2M önkormányzati támogatással), most csak ők négy csapatot versenyeztetnek 12M forintos költségvetéssel, mellette a MartonSport a legkisebbekkel (alsósokkal) foglalkozva szintén 12M forintos költségvetéssel gazdálkodik.

Ezen felül az infrastrukturális fejlesztésekre (napelem, traktor, lelátó) további tíz millió forintokat sikerül évről évre TAO pályázatok útján elnyerni és megvalósítani.

 

 

 

 

 

Összegzés

 

Működésünk eredményeképpen a sportlétesítmények fejlesztésébe, valamint az utánpótlás nevelésbe jelentősen több forrás érkezik, mint korábban.

A felépült sportlétesítmények pedig új lehetőségeket és feladatokat jelentenek, amiket szintén el kell látni.
 

A MartonSport Nonprofit Kft. működésének fedezete 2018. december 31-ig ismételten biztosított, köszönhetően a Tankerület által fizetendő bérleti díj összegének, ami 30M forintos nagyságrend. A MartonSport minden lehetőséget igyekszik megragadni, ami pénzügyi forrásokhoz juttatja a településünket és kész együttműködni bármelyik sportszervezettel, egyesülettel, közösséggel.

 

Bízunk benne, hogy a munkánk megelégedésre szolgál, és a fenntartáshoz szükségek források megszerzésében is egyre hatékonyabbak tudunk lenni.

 

Martonvásár, 2018. január 26.

 

                                                                                                                                                  Tóth Balázs s.k.

                                                                                                                                    MartonSport Nonprofit Kft.

                                                                                                                                                   ügyvezető

/ckeditor/kcfinder/upload/files/11m_KT_20180213_1mell%C3%A9klet_Sportl%C3%A9tes%C3%ADtm%C3%A9nyek%20kihaszn%C3%A1lts%C3%A1ga.xlsx

 

/ckeditor/kcfinder/upload/files/11m_KT_20180213_2mell%C3%A9klet_TAO%20p%C3%A1ly%C3%A1zatok%20%C3%A1ttekint%C3%A9se.xlsx