Határozatok nyilvántartása


Martonvásár Város Önkormányzata

140/2017. (5. 30.) az Értéktár Bizottság 2016. évi tevékenységéről készített beszámolójának elfogadásáról

Martonvásár Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

140/2017. (V. 30.) határozata

az Értéktár Bizottság 2016. évi tevékenységéről

készített beszámolójának elfogadásáról

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a határozat melléklete szerint elfogadja a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 2016. évi tevékenységéről készített beszámolóját.

 

A határozat végrehajtásáért felelős: alpolgármester

A határozat végrehajtásának határideje: azonnal

 

 

1. melléklet a 140/2017. (V. 30.) határozathoz:

 

Beszámoló a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság

2016. évi tevékenységéről

 

 

Martonvásár Város Képviselő-testülete 54/2014. (III.10.) határozatával 2014. március 10-én döntött a martonvásári Települési Értéktár valamint Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról Gucsek István elnökkel, Miklós Gergely és Pletser Tamás tagokkal. A Bizottság más települések hasonló szervezeteitől való megkülönböztethetőség céljából a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság elnevezés mellett döntött.

Az elmúlt év folyamán a települési, a megyei értéktárba és a hungarikumok körébe történő felvételre több javaslat is felmerült, ezek értéktárba való felvételéhez szükséges dokumentációinak elkészítése folyamatban van. Jelenleg a martonvásári Települési Értéktárban helyi értékként két tétel található, a Beethoven Emlékmúzeum és a martonvásári Óvodamúzeum (Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény), mindkettő kulturális örökségként.

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság munkájának is köszönhetően 2015-ben három művelődéstörténeti értékünk is felvételre került a Fejér Megyei Értéktárba:

-        Brunszvik Teréz szellemi öröksége, a martonvásári Óvodamúzeum gyűjteménye és épületegyüttese

-        A martonvásári Brunszvik kastély épületegyüttese és angolkertje

-        Brunszvik család szellemi hagyatéka, Beethovenhez fűződő kapcsolata és a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum

A Bizottság az év folyamán folyamatosan konzultált az érintettekkel az értéktár bővítéséről és a kapcsolódó pályázati lehetőségekről. A Települési Értéktár minél szélesebb körű megismertetése céljából a Bizottság határozatai Martonvásár Város hivatalos honlapján olvashatóak.

2017-ben a Települési Értéktár minél teljesebbé tétele érdekében a Bizottság ösztönözni kívánja a civil javaslattételeket. Fontosnak tartja, hogy kiemelkedő helyi értékeink bekerüljenek a Megyei Értéktárba is, valamint azt is, hogy az értéktárat érintő pályázati lehetőségek kiaknázásra kerüljenek.

 

 

Martonvásár, 2017. május 16.                                       Gucsek István

                                                                                            elnök